ARCHITECT+ 42

220 

Čeští vinaři nebývale investují – a z pohledu milovníků architektury naštěstí nejen do výrobních technologií. ARCHITECT+ 42 se věnuje právě nové architektuře vinařství, hotelů či penzionů. Výtisk ARCHITECT+ 42 tak může sloužit nejen pro čtení, ale i jako svého druhu průvodce pro volný čas. Rozhodně jej nepropásněte!

Dostupnost: Skladem

View Detail

Popis

Aktuální číslo časopisu ARCHITECT+ se věnuje objektům určeným pro ubytování a stravování. Najdete v něm ‒ shodou okolností ‒ dvě pozoruhodné rekonstrukce
hotelů/penzionů a čtyři unikátní vinařství. Vinařská architektura zažívá boom nejen ve světě, ale i u nás ‒ vinaři pochopili, že nejen lahvemi dodanými do obchodních řetězců je člověk živý, a postupně díky nemalým investicím mění svá „panství“ v zážitky.

Zážitková architektura je způsob výhodný pro obě skupiny ‒ jak pro architekty, tak pro investory. A milovníci vína tuto iniciativu vítají, o čemž svědčí každoročně rostoucí návštěvnost vinařství a vinic. Nám, fanouškům architektury, zase zvýšený zájem o pití vína v kultivovaném prostoru pomáhá zvyšovat povědomí o tomto oboru mezi laickou veřejností.

Pokud jde o vlastní zacházení s architekturou této typologie, na Moravě převládají dva hlavní směry. První, organický, hledá souvislosti především pod zemí a tvaruje
nové budovy v obloucích vlastních původním sklepům. Druhá skupina se hlásí spíše k nadzemní tradici moravských staveb ‒ inspiruje se stodolami či hospodářskými
staveními, která nemusejí, navzdory moderním materiálům, působit v krajině jako rozsypaný náklad obchodu s obuví. Není tajemstvím, že moderní vinařské technologie se nezřídka nově ukrývají v pláštích navržených domácí architektonickou špičkou ‒ stačí zmínit Josefa Pleskota, Jakuba Ciglera, Aleše Buriana a Gustava Křivinku, fenomenální znojemské ORA, Chybíka a Krištofa či Marka Štěpána. Proto se nebojíme říci, že naše vinařská architektura patří mezi evropskou špičku, kde ‒ nebýt dramaticky omezených rozpočtů ‒ bychom mohli mluvit téměř o české/moravské architektonické škole. Její síla je ‒ nepřekvapivě ‒ v nepřekonatelné české schopnosti vytvořit z mála mnoho a přidat tak místním odrůdovým vínům další jedinečný přívlastek. Ochutnejte tedy s námi nejčerstvější hrozny z aktuální moravské architektonické sklizně.

Poznámky

Hmotnost 0.980 kg